GDPR Giga bírság

GDPR Giga bírságot szabott ki a a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a  DIGI Távközlési Kft.-re egy banális IT-s baki miatt.

Általában nem javasoljuk az ügyfeleknek ingyenes, nyílt forráskódú CMS rendszerek használatát (Jooma, Drupal, WordPress), azonban ha mégis e mellett dönt a megrendelő, akkor egyrészt csak a WordPress rendszert ajánljuk, másrészt az első dolog amire felhívjuk a figyelmét, hogy folyamatos karbantartást igényelnek ezek a rendszerek, amik azon túl, hogy folyamatos, ütemezetten és automatikusan lefutó felhőalapú mentést biztosítanak számukra, a keretrendszer manuális és rendszeres verzió frissítéseit is tartalmazzák, valamint a plugin és theme frissítéseket is magában foglalnak.

Most egy ilyen frissítés maradt el, ráadásul egy 9 éve ismert hiba maradt befoltozatlanul, ami 100.000.000.-Ft azaz száz millió forint büntetést ért most. Elképesztő az összeg…

„A NAIH szerint a DIGI többszörös mulasztást követett el, hiszen az adatbázist kezelő, nyílt forráskódú tartalomkezelő, a Drupal hibája 9 éve ismert volt, javítás is készült hozzá, ám ezt a DIGI nem telepítette a tartalomkezelő szoftverhez.” *forrás: index.hu

Manapság orosz rulettet játszik az, aki az informatikára úgy tekint (legyen az egy windows vagy vírusirtó frissítés, vagy egy weboldal karbantartás), hogy legyint egyet, „jól van az, egyszer kifizettük a webesnek, aztán majd jól elsunnyogjuk a frissítéseket, ne kelljen már érte fizetni havonta”.

Mindig becsúszhat hiba, amit ember felügyel, ott lehet gond, de oda kell figyelni. Ha alapból az informatikai mentalitásunk részévé tesszük azt, hogy igenis léteznek frissítések, ezeket telepíteni kell, az már önmagában fél siker. A Sharky Computer Kft mindig is kiemelten fontosnak tartotta és tartja most is, hogy az általa felügyelt IT rendszerek és weboldalak naprakészek legyenek. Az általunk üzemeltetett weboldalakat van, hogy napi szintem frissítjük (természetesen ennek díja van), és az általunk felügyelet informatikai hálózatoknál is kiemelten fontosnak tartottuk mindig is, hogy a legfrissebb verzió legyen fent minden szoftverből, legyen az jogtiszta windows, office vagy vírusirtó.